De Mandeville studenten vergroten middels projecten hun leiderschap, ondernemerschap en innovatief denken, onder andere door leiding te geven aan een projectteam. Het werkt als volgt: jij, als Mandevilliaan, wordt aangesteld als projectleider van een team medestudenten of alumni. Je bent de facto opdrachtgever, begeleidt de groep medestudenten en/of alumni en waakt over het bedrijfsconcept. Wij denken dat het voor je hele leven nuttig is als je leert hoe je een bedrijfsomschrijving maakt, liquiditeits- en exploitatiebegroting kan opstellen, een verdienmodel kan formuleren en financieringsmogelijkheden beheerst. Daarnaast leer je samenwerken met studenten die je anders in een vergelijkbare setting niet snel zal tegenkomen. Lees de onderstaande projecten maar eens rustig door:

Project slavernijmuseum ‘Leusden’ 

Mission statement: maak een business case waarmee je een positieve bijdrage levert aan de Zwarte Piet-discussie.

Aanname: als een groep lang genoeg haar eigen geschiedenis structureel ontkend- of gebagatelliseerd ziet, ontstaan vanzelf situaties zoals een Zwarte Piet-discussie. In Nederland is nauwelijks aandacht voor haar slavernijverleden.

Bedrijfsmodel: herbouw van het slavenschip ‘Leusden‘ als slavernijmuseum. Een museumschip lost eveneens discussie op over locatie slavernijmuseum. Ieder jaar verplaatst het museum zich. Het slavernijmuseum heeft een sterke band met moderne vormen van slavernij zoals human traffikcing of in de kledingindustrie.

Eindresultaat: Haalbaarheidsonderzoek slavernijmuseum “De Leusden”

Media: Trouw, AD

Project ‘Roze Ventieldopje’ (2018)

Mission statement: de gemeente Gouda heeft klimaatdoelstelling inzake vermindering CO2 uitstoot in 2025. Maak een business model waarmee deze klimaatdoelstelling in 2022 is gehaald.

Aanname: reductie van CO2 kan ook gerealiseerd worden zonder dure windmolenparken. Weinig mensen houden de bandenspanning van hun auto regelmatig bij. Met het op peil houden van bandenspanning besparen particulieren en ondernemingen op jaarbasis significant veel geld.

Bedrijfsmodel: de onderneming houdt de bandenspanning van auto’s in Gouda bij. Deelname garandeert dat de bandenspanning op peil is.

Eindresultaat: Haalbaarheidsonderzoek ‘Roze Ventieldopje’

Financiële prognose ‘Roze Ventieldopje’ (even geduld bij openen)

Media: AD 

Project ‘Quality Gouda’

Mission statement: het merk ‘Gouda’ is in potentie krachtiger dan ‘Coca Cola’. Maak een business case waarmee Gouda als wereldmerk gepositioneerd kan worden.

Aanname: 64% van de wereldbevolking eet wekelijks Gouda cheese. Minstens 1x per week wordt ergens ter wereld een congres over suiker georganiseerd. Gouda kaas is, na Cheddar, de oudste beschreven kaas ter wereld. Het is positief dat ‘Gouda cheese/kaas’ geen bescherming geniet. Hoe meer bedrijven Gouda kaas maken, hoe beter.

Bedrijfsmodel: Er is nooit een congres over Gouda kaas georganiseerd. Onderzoek de haalbaarheid van een branchevereniging die jaarlijks een grootschalig expertcongres organiseert in Gouda over Gouda kaas. Onderzoek daarnaast de wenselijkheid van een keurmerk ‘Quality Gouda’.

EindresultaatHaalbaarheidsonderzoek ‘Quality Gouda’ 

Media: AD, Goudse Post.

Project ‘Commerciële imker’

Mission statement: Recent onderzoek toont aan dat eten van honing die is gemaakt van bloemen uit de directe leefomgeving, een dempend effect kan hebben op bepaalde allergieën. Maak een business model voor een commerciële imker in Gouda en zorg hiermee dat Gouda in 2022, het 750-jarig bestaan, bloemenhoofdstad van Europa is.

Eindresultaat: Haalbaarheidsstudie ‘Commerciële imker’

Project ‘Holy Parking’

Mission statement: De Gouwekerk in het centrum van Gouda is beeldbepalend voor de stad, maar staat al jaren de facto leeg. Een nieuwe bestemming is ingewikkeld vanwege de rijksmonumentale status. Verzin een bedrijfsmodel waarbij tevens de parkeerdruk in het centrum van Gouda significant afneemt.

De studenten hebben de studie met groot succes afgerond. De business case blijkt haalbaar om van de Gouwekerk een parkeergarage te maken, waarbij de rijksmonumentale staat van het gebouw gehandhaafd blijft. Tevens wordt het autoluw van de binnenstad gerealiseerd.

Eindresultaat:  Haalbaarbeidsstudie, ‘Holy Parking’


Website by Webroots