Beschrijving vakken

Hieronder een beschrijving van enkele vakken uit de verschillende pijlers. Lees snel verder om een indruk te krijgen van hoe en wat je leert op Mandeville. Of bekijk de nieuwsberichten voor een impressie van wat wij onder andere gedaan hebben het afgelopen jaar en wie onze topdocenten zijn.


COLD CASE (uit de pijler Publieke sector)

Bij het vak Cold Case ga je aan aan de slag met operationele Cold Case dossiers van de recherche. Soms worden zaken jaren later opnieuw geopend omdat nieuw bewijsmateriaal of nieuwe opsporingstechnieken beschikbaar zijn. Bij het vak Cold Case wordt het politiedossier door de recherche aan Mandeville overgedragen. Mandeville voldoet namelijk aan de noodzakelijke veiligheidseisen. Je gebruikt je scherpe denkvermogen voor het opnieuw doornemen van het dossier op zoek naar nieuwe scenario’s waarmee de recherche verder kan. Dit vraagt dus om denken op het allerhoogste niveau in de taxonomie van Bloom.

Namens de recherche is Leo Simaïs projectleider. Het vak wordt namens Mandeville gedoceerd door Frans Alkemade (forensisch statisticus) en gastdocenten. Het doel van het vak Cold Case is tweeledig. Allereerst betreft het een unieke kennismaking met de kerndisciplines van opsporing & vervolging binnen het Nederlandse justitiële apparaat. Daarbij komen tal van subdisciplines aan bod zoals strafrecht, psychologie, opsporingsmethoden, verhoortechnieken, DNA, criminologie etc. Daarnaast leer je secuur het bewijsmateriaal te deduceren en (opnieuw) te wegen. Daarbij maak je gebruik van technieken die in Nederland nog weinig worden gebruikt zoals forensic profiling in combinatie statistische (Bayesiaanse) forensische analyses. Je stelt een eigen (Bayesiaans) model op om bewijs te beoordelen. De combinatie tussen forensic profiling en forensic statistics heeft verbluffende resultaten opgeleverd (Schiedammer Parkmoord en Nicole van den Hurk). Het vak Cold Case geeft je als hoogbegaafde bij uitstek de uitdaging om je creativiteit en denkvermogen in te zetten.

Voorbereidend studiemateriaal:

The Bayesian Trap

Forensic Pathology & Death Investigation (University of California)

 

COMPLEXITY & UNCERTAINTY (uit de pijler Bedrijfsleven)

Bij het vak Complexity & Uncertainty word je geconfronteerd met uiterst complexe problemen zoals de implosie van het Metro-netwerk in New York, de terugkeer van de wolf in Nederland en de Brexit. Je leert deze complexe situatie zorgvuldig en nauwkeurig te analyseren aan de hand van het FAUC-model©.  FAUC staat voor Framework for Acting under Uncertainty and Complexity en is ontwikkeld door prof.dr. Lex Hoogduin. De wereld van vandaag wordt in toenemende mate complex en onzeker. Deze ontwikkeling heeft een enorme impact op onze sociale en zakelijke levens. Je leert dat, naast traditionele technieken, het individu, organisaties en maatschappijen een andere benadering en een praktisch model nodig hebben om met deze complexe vraagstukken om te gaan. Het FAUC-model helpt mensen, organisaties en stedelijke gebieden om hun omgeving beter te begrijpen, helpt hen hun ecosysteem beter te begrijpen en efficiënter te handelen. Het FAUC-model heeft een krachtige basis in het wetenschappelijke discours en is gebaseerd op jarenlange ervaring van de docenten. Bij het vak Complexity & Uncertainty worden vijf capaciteiten belicht: ondernemerschap, alertheid, adaptievermogen, weerbaarheid en creativiteit. Het ontwikkelen van deze vaardigheden is essentieel voor je latere loopbaan en leven als je met plots veranderende omstandigheden moet omgaan.

Voorbereidend studiemateriaal:

How did the New York subway get so bad?

The return of the European wolf

 

LITERATURE & POETRY: SHAKESPEARE (uit de pijler Kunst en Cultuur)

Bij het vak Literature & Poetry ga je op zoek naar een voorspellingsmodel voor een bestseller. Op basis van een dataset van ingezonden manuscripten probeer je een nieuw voorspellingsmodel te maken of een reeds bestaand model te verfijnen. Is dat gelukt, dan schrijf je natuurlijk de bestseller! Mandeville heeft een verhaal voor je klaarliggen dat in potentie spannender is dan Dan Brown’s Da Vinci Code. We geven je een aantal unieke bouwstenen over William Shakespeare die nog niemand heeft ontdekt en dat de nodige stof zal doen opwaaien. Maar je mag natuurlijk ook een novelle, filmscript of toneelstuk schrijven.

Voorbereidend studiemateriaal:
Dan Brown, De Da Vinci Code, (Luitingh-Sijthoff 2016).
Kai Hermann & Horst Rieck, Christiane F. Verslag van een junkie (Gottmer 2014)
Douglas Adams, Hitchhiker’s Guide to the galaxy, (Boekerij 2017)
Jodie Archer, Matthew L. Jockers, The bestseller code. Anatomy of the blockbuster novel. What a groundbraking algorithm can teach us about books, stories and reading, (St. Martins Press 2016).
Jia Tolentino, ‘The bestseller code’ tells us what we already know, The New Yorker, 23 september 2016.

 

COACH KORNUIT (uit de pijler Persoonlijke ontwikkeling)

Mandeville werkt met een kornuit, loopbaanchaperon en miss Moneypenny. Entree: Robbert Loesberg. De beste kornuit denkbaar voor een HB’er. Een kornuit is een persoon waarbij het woord ‘coach’ de lading niet dekt. Loesberg (‘Loes’ voor studenten) houdt je een spiegel voor. Hij werkt niet met labels en hokjes maar gaat uit van je drijfveren. Hij (en jij) reflecteren maar jij staat centraal. Loesberg heeft geen doorsnee ‘whiteboard-textbook’ benadering. Loesberg was golfprofessional, maar besteedt zijn tijd nu aan het begeleiden van jongeren. Hij heeft unieke didactische ervaringen en inzichten uit de golfwereld. Loesberg is bovendien schrander en weet raad. Dat maakt hem je kornuit.

 

KUK SOOL WON (uit de pijler Persoonlijke ontwikkeling)

Kuk Sool Won is een traditionele Koreaanse verderdigingssport die haar oorsprong vindt in diverse typen krijgskunst: Sah Doh Mu Sool (krijgskunst van de stam), Bool Kyo Mu Sool (krijgskunst van de boeddisten) en Koong Joong Mu Sool (krijgskunst van de Koninklijke Koreaanse Garde). Je krijgt tweemaal per week les in onze eigen dojo. De lessen staan onder leiding van Sa Bum Nim Orfeo Sprang. Mandeville heeft voor Kuk Sool Won gekozen omdat wij denken dat deze sport de weerbaarheid van hoogbegaafden verhoogt. NIet alleen fysiek, maar ook mentaal. Kuk Sool Won is een holistische verdedigingssport. Zo is er aandacht voor atletiekvormen zoals traptechnieken, worstelen, Taekwando, ademhalings-, concentratie- en meditatietechnieken, ethiek (pacifisme en rechtvaardigheid). Binnen Kuk Sool Won is veel aandacht voor geestelijke otnwikkeling en bevordert zelfrespect en discipline, zelfverzekerdheid en de psychologische en spirituele waarden die zijn verbonden aan deze oude, traditionele krijgskunst.

 

Website by Webroots