Studenten in AD over WWII ‘Aces’

Hoogbegaafde studenten bieden lichtpunt in de ingewikkelde verhouding tussen Gouda en WWII. Iedere gemeenschap heeft helden nodig. Mensen die in moeilijke omstandigheden boven zichzelf uitstijgen. Gouda heeft een lastige verhouding met WWII. Verreweg de meeste Joodse inwoners zijn afgevoerd en nooit teruggekomen. Qua verze? Mwah, laat maar.

Daar is nu verandering in gekomen. De hoogbegaafde studenten ontdekten twee Goudse jongens die Erik Hazelhoff Roelfzema (‘Soldaat van Oranje’) doen verbleken tot een papertjesprikker. Entree: Frans van Eijk en Leendert Jan Plesman (zoon van KLM-oprichter). Beiden vertrokken in 1940 naar Engeland. Frans van Eijk was een vd eerste Engelandvaarders. Leendert Jan ging op de fiets naar Perpignan om via deze route naar Engeland te vluchten. In Engeland werden zij ingedeeld bij het befaamde RAF 302 Dutch Fighter Command en vlogen jarenlang op de Spitfire MK IV. Frans van Eijk was de fotograaf/filmer van 302 squadron.

Leendert Jan Plesman de eerste ‘ace’. Beiden hebben talloze operaties boven vijandelijk gebied gevlogen. Zij waren betrokken bij bekende acties op D-Day, Market Garden en de Slag bij Overloon. Frans van Eijk was de eerste die een Duitse V1-raket met een ‘wingtip’ liet neerstorten. Beide vrienden hebben de oorlog niet overleefd. Leendert Jan werd in november 1944 door Duitse Flak boven Noord-Frankrijk neergeschoten. Zijn lichaam is nooit gevonden. Frans van Eijk werd in 1945 boven Kleve eveneens door Duits Flak geschut geraakt. Frans ligt begraven op de Goudse begraafplaats ‘IJsselhof’.

DPG Media Privacy Gate

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Website by Webroots