Op aanvraag

Masterclass Complexiteitsdenken voor advocaten (2019091115)

Zonder onzekerheid heeft een cliënt geen advocaat nodig en zou een juridische procedure volledig geautomatiseerd kunnen worden. Onzekerheid is daarom een raison d’être van de advocaat. Onzekerheid is de zekerheid van het voortbestaan van de advocaat. Uw client verwacht dat u als advocaat adviseert. Daarmee betreedt u het terrein van de (juridische) besliskunde.

Op aanvraag

Inleiding

In deze cursus zet prof.dr. Lex Hoogduin zijn kennis en ervaring in om u als advocaat te helpen omgaan met het ongrijpbare fenomeen onzekerheid. Dit is iets heel anders dan een (proces)risico. Een risico is een situatie waarvan je alle mogelijke uitkomsten al op voorhand kent. Dat maakt een risico meetbaar, beheersbaar, beprijsbaar en verzekerbaar. Onzekerheid is dat niet. Daar kun je geen kansberekening op loslaten.

Door onzekerheid en complexiteit, bijvoorbeeld bij een omvangrijk overnametraject, is er geen rationele, logische basis om (proces)beslissingen te nemen. Mensen besluiten doorgaans niet rationeel, ze doen dat afhankelijk van hun vertrouwen in de uitkomst. Als advocaat bent u op zoek naar manieren om onzekerheid te reduceren tot een inzichtelijk, behapbaar risico voor uw cliënt. Dan wordt het meetbaar en kunt u rationeel rekenen. De advocaat moet de analyse kunnen maken, en aangeven wat wel en niet belangrijk is. De advocaat moet vervolgens zijn eigen intuïtie en ervaring een rol laten spelen. Desnoods tegen de analyses in. Dat is volkomen legitiem.

In deze masterclass leert u het begrip van onzekerheid bij het begeleiden van uw cliënt in omvangrijke, complexe dossiers toe te passen als winnende strategie. U leert niet de toekomst voorspellen, maar wel crossborder scenario’s te maken. (Proces)risicomanagement in de vorm van forward looking behavior.

Leerdoelen:

  • U leert de beginselen van complexiteit toe te passen waarmee u als advocaat beter in staat bent beslissingen te nemen in complexe (proces)dossiers waarbij veel onzekerheid heerst
  • U leert scenariodenken als een kwalitatieve benadering en aanvulling op uw cijfermatige- en juridische analyses.
  • U leert potentiële zwakke posities in het besluitvormingsproces van uw cliënt of de wederpartij vroegtijdig te identificeren
  • U leert de beginselen van het model FAUC (Framework and Assessment for Uncertainty and Complexity).
  • U bent in staat complexe, onzekere dossiers op wetenschappelijk verantwoorde wijze terug te deduceren naar de kern en uw cliënt effectiever de adviseren.

Key Facts:

Docent:           Prof.dr. Lex Hoogduin. Hoogleraar Complexiteit en Onzekerheid aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is lid van het bestuur van de London Stock Exchange Group en voorzitter van het London Clearing House.

Taal:                Nederlands

Kosten:           € 1.500,– ex. BTW

Duur:               1 dag (09:00 – 17:00 uur), inclusief lunch en borrel

Locatie:           Mandeville Business School | Westhaven 12, Gouda

Minimumaantal deelnemers: 10

* Aanbevolen voorkennis: Online course elementaire wiskunde en statistiek voor de strafrechtadvocatuur (20190191111)

Website by Webroots