Op aanvraag

Forensische linguïstiek: getuigenverklaringen analyseren voor strafrechtadvocaten (2019091116)

Verklaringen van verdachten, experts en getuigen à (de)charge zijn een belangrijk onderdeel waarop rechterlijke vonnissen worden gebaseerd. Diverse methoden zijn in gebruik om een inhoudsanalyse van verklaringen van verdachten, experts en getuigen op te stellen. Uitgangspunt van deze analysemethoden is dat waarheidsgetrouwe verklaringen taalkundig kunnen verschillen van gefalsificeerde of eenzijdige verklaringen.

Op aanvraag

Inleiding

Elementaire kennis van de linguïstische analyse van verklaringen voor een strafrechtadvocaat is essentieel om beter inzicht te krijgen in het waarheidsgehalte van de verklaring. Deze masterclass biedt u als strafrechtadvocaat een innovatief programma met theorie en technieken om een kritische taalanalyse te maken in een variëteit van (straf)rechtelijke contexten.

In deze masterclass raakt u vertrouwt met de analysetechniek Statement Validity Assessment (SVA). De SVA-techniek heeft als component de Criteria Based Content Analysis (CBCA). CBCA is mede uitgangspunt voor de Scientific Content Analysis (SCAN).

U leert het waarheidsgehalte van een getuigenverklaring te analyseren aan de hand van 19 feitelijke- en context gebonden criteria. Daarnaast gaat u aan de slag met voorbeelden uit de praktijk zoals seriemoordenaar Ted Kaczynksi (Unabomber) die uiteindelijk werd geidentificeerd en gearresteerd op basis van forensic linguistische methodieken.

U leert met een kritische blik te kijken naar een diversiteit van linguïstische aspecten binnen het juridische discours. U analyseert onder andere 112-telefoongesprekken, politieverhoren, expertverklaringen, getuigenverklaringen à (de)charge en bestudeert de (taal)interactie in de rechtbank en jurisprudentie.

 Leerdoelen:

  • U wordt geïntroduceerd in de linguïstische aspecten het Nederlandse strafrechtsysteem met name de politie en rechtbank.
  • U krijgt inzicht in de rol van de linguïst binnen een juridisch systeem en de impact van linguïstiek (algemeen geformuleerd) bij strafrechtelijke onderzoeken en procedures.
  • U wordt geïntroduceerd in diverse onderzoeksmethoden, problemen en discussies binnen het vakgebied van de forensische linguïstiek.
  • U ontwikkelt vaardigheden om verklaringen te evalueren en te beoordelen in relatie tot bewijskracht en begrijpelijkheid.

 Key Facts

Docent:           drs Jessica Verhagen, profiler

Taal:                Nederlands

Kosten:           € 1.500,– ex. BTW

Duur:               1 dag (09:00 – 17:00 uur), inclusief lunch en borrel

Locatie:           Mandeville Business School | Westhaven 12, Gouda

Literatuur:       Coulthard R.M., A. Johnson & D. Wright, An Introduction to Forensic Linguistics: Language in Evidence (London and New York: Routledge 2017 2nd edition).

Minimumaantal deelnemers: 10

Website by Webroots