Mandeville studenten presenteren bevindingen Cold Case bij recherche politie Haaglanden

Op woensdag 10 april 2019 presenteerden de studenten hun bevindingen inzake een cold case aan de recherche van de politie Haaglanden. Eveneens aanwezig waren een officier van justitie, studenten en andere geinteresseerden. De studenten hebben het onderzoeksdossier geanalyseerd op basis van Bayesiaanse statistiek. Volgens Leo Simais, hoofd Cold Cases & Vermiste Personen, is de tool die de studenten onder leiding van Frans Alkemade hebben opgesteld een groot unicum en revolutionair op het gebied van opsporing.

Stelt u zich het volgende eens voor. Stel dat een onderzoeksdossier naar een moord 20 scenario’s heeft. De middelen van de recherche zijn beperkt in tijd, budget en FTE. Welke scenario’s kun je het beste onderzoeken? De studenten hebben een Excelsheet opgesteld met scenario’s uit de cold case die zijn onderzochten, gekoppeld met de bewijsmiddelen. Op grond daarvan kan op basis van Bayesiaanse statistiek de scenario’s berekend worden waar het onderzoek het meest succesvol is. Het dwingt gebruikers om objectief, contra-intuitief te denken over het onderzoeksdossier. 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Website by Webroots