Mandeville werkt aan slimme stemwijzer

Mandeville werkt in collegejaar 2018/2019 aan de totstandkoming van een slimme stemwijzer. Irriteert u zich ook aan het voorspelbare karakter van kieswijzers? Dan biedt de begrotingswijzer soelaas.

Uitgangspunt is eenvoudig: de studenten lezen de rijksbegroting in Excel in. Bedenk een aantal algoritmen die worden gekoppeld aan de kwantificeerbare bepalingen uit de verkiezingsprogramma’s van politieke partijen. Extrapoleer hieruit een dertigtal vragen met onderling gerelateerde keuzemogelijkheden.

De begrotingswijzer gaat uit van de realiteit dat 90% vd rijksbegroting is geoormerkt. Dit betekent dat bepaalde keuzen (of verkiezingsbeloften) niet altijd in samenhang mogelijk zijn. Stel u wil afschaffing van het eigen risico in de zorg alsmede de aanschaf van JSF-vliegtuigen. Dan kan het zomaar zijn dat dit niet mogelijk wegens budgetoverschrijding. U kunt niet door naar de volgende vraag omdat u eerst het eerder door u gealloceerde geld moet herverdelen. Misschien ergens bezuinigen?

Aan het eind van de begrotingswijzer heeft een aardig beeld van welke politieke partij het dichtst bij de door u gewenste begroting ligt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Website by Webroots